keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Vuoden hulinat kukkulalla


                                                    (kuva Internet/Kastafsko kulturno leta)


Joskus tuntuu siltä, että mittaamme aikaa täällä kukkulalla kaikkien tapahtumien mukaan. Paikalliset löytävätkin aina jonkin syy juhlia ja pitää hauskaa yhdessä.

Tammikuun puolessa välissä alkaa karnevaalikausi joka kestää noin neljä-viisi viikkoa paaston alkuun saakka. Sen jälkeen odotellaan pääsiäistä ja kevättä. Tuoko-kesäkuussa vietetään kaupungin pyhimyksen juhlaa ja kaupungin syntymäpäivää jolloin lapset pääsevät ripille ja kaupungin hyväntekijät saavat palkintoja.

Heti näiden juhlien perään alkaa Kastavin kulttuurikesä "Kastafsko kulturno leto" joka kestää koko kesän. Näiden kesäkuukausien aikana kukkulalla tulee kultturi-ihmisiä ympäri maailmaa näyttelemään, laulamaan, soittamaan, maalamaan .... Suurin osa esityksistä pidetään vanhalla kirkonrauniolla, mutta hyvinä näyttelypaikkoina ja varsinkin klassisen musiikin konserttipaikkoina on todettu monet Kastavin kappelit ja kirkko. 
Kastavin vanhassa kaupungissa aivan kukkulan sydämessä on lukuisia pieniä näyttelytiloja, taideshoppeja joissa voi ihailla paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten luomuksia ja ehkä ostaa jotain itselle mukaan muistoksi.

Kukkulan varsinaisen kulttuurikesän loppuun on liitetty myös aikaisemmin myöhemmin syksyllä järjestetty Kastav bluesfestivaali. Bluesfestareita on pidetty jo muutaman vuoden legendaarisen blueskitaristi Philadelfia Jerry Ricksin kunniaksi. Jerry Ricks löysi viehättävän pienen kaupungin kukkulalla 2007, muutti tänne ja täältä käsin matkusti ympäri Eurooppaa esiintymään. Valitettavasti Jerry Ricks sairastui vakavasti ja hänen omasta pyynnöstä sai viimeisen leposijan kukkulalta 
Nyt nämä bluesfetarit keräävät maailman kuuluja bluesnimiä Kastaviin opettamaan, soittamaan ja pitämään hauskaa Jerryn muistoksi.

Bluesin jälkeen kesän lopuksi kukkulalla soi harmonikka. Tämä vuosi on tavallaan juhlavuosi harmonikan merkeissä, koska harmonikkajuhlia vietetään nyt 10. kertaa. Pienimuotoisesta harrastelijamusiikkitapahtumasta on kehittynyt jo hieman suurempi tapahtuma ja harmonikan soittajia on saapunut kukkulalla monesta Euroopan maista, jopa Suomesta saakka. Ja kastavilaiset harmonikan soittajat ovat matkustaneet puolestaan Suomeen Ikaalisiin Sata-Häme Soi tapahtumaan.
 
                                                                  (Kuva internet/Novi list)

Tapahtumavuoden päättää perinteinen "Bela Nedeja" nuoren viinin juhla. Kastavin alueella on monia viinitiloja ja lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna kukkula on täynnä nuoren viinin maistajia. Ympäri kaupunkia on kojuja voissa voi maistella "mostia", syödä paikallisia herkkuja tai ostaa käsityöläisten tuotteita. Illalla siirrytään tanssilattialle tai huvipuistoon.

Kaiken tämän hulinan jälkeen kukkula alkaa hiljalleen rauhottua ja odottamaan pyhää Nikolaa ja joulua. 
Vaikka talvi on melko rauhallista aikaa Kastavissa, aina kuitenkin löytyy hyvä syy kerätä ystävät samaan paikkaan ja viettää aikaa yhdessä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti