tiistai 12. helmikuuta 2013

Maškare!!!




Karnevaalikausi tuli ja meni tänä vuonna ehkä liiankin nopeasti ohi. 
Koska pääsiäinen on jo maaliskuun lopussa, karnevaaliaika kesti meillä vain nelisen viikkoa. Joskushan se saattaa kestää jopa vajaat kaksi kuukautta.

Perinteisesti karnevaliaika alkaa täällä Kvarnerin alueella 17.1. Antonin päivänä. 
Siitä lähtien karnevaalitapahtumia on vähän väliä ... On erilaisten kulkuneuvojen ralleja, viikonloppuisin karnevaalitansseja, lapsille omia tapahtumia, karnevaalikonsertteja.... Jokaiselle jotakin tyyliin!




"Halubajski zvonačari" ovat Kastavin alueen ehkä tunnetuin karnevaaliperinteen ylläpitäjiä. Nämä kellonsoittajat peloittelevat rumilla ja pelottavilla naamareillaan talven pahat henget pois ja kutsuvat kevään talven tilalle.
Erään legendan mukaan kauan aikaa sitten paikalliset paimenet onnistuivat pelottelemaan turkkilaiset ja tataarit valloittajat pois alueelta vetämällä selkään lampaantaljat ja päähän mitä rumimman naamarin. Selässä koliseva valtava lehmänkello takasi kovan metelin ja pelotti metelillään kovanahkaisemmatkin tataarit ja turkkilaiset.
















Karnevaaliaika päättyy tuhkakeskiviikkona polttamalla roviolla "pust" (vanhoista vaatteista ja materiaalista tehty hahmo),  syyllinen kaikkeen pahaa mitä on kuluneen vuoden aikana tapahtunut.  
Tuhkakeskiviikko on katolisen perinteen mukaan täyspaastopäivä ja siitä alkaa neljänkymmenen päivän kestävä paastoaika joka päättyy pääsiäislauantaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti