torstai 3. tammikuuta 2013

Talvi kukkulalla


Tämän talven ensilumi satoi kukkulalle ennen joulua. 
Lunta alkoi satelemaan juuri sopivasti perjantai-iltana aluksi hiljalleen vienosti heitellen muutaman lumihiutaleen, muutaman tunnin kuluttua maassa oli jo muutaman kymmenen sentin paksuinen hanki. Lauantaiaamuna kukkula ja koko Kvarnerin alue oli valkoisenaan ja
saimme nauttia koko viikonlopun mahtavista talvikeleistä. Kaikki kynnelle kykenevät (ja halukkaat) kaivoivat kelkat & pulkat vinteistä ja kukkulan mäet muuttuivat koko kansan riehapaikoiksi.

Kun lumi peittää Kastavin kukkulan, täältä ei niin vaan enää liikutakaan mihinkään autolla. Jos autoa ei ole siirretty ajoissa alemmas kukkulalle tai jos autossa ei ole erittäin hyvät talvirenkaat, on parempi jättää auto lepäämään ja liikkua kukkulalla jaloin.
Lumisade yllätti taas jälleen kerran teiden ylläpitäjät ja aura-auto teki vain pikaisen mutkan kukkulan pääkatua pitkin jättäen kaikki sivukadut valkoisten lumikinosten peittoon. Kahviloiden ja kauppojen omistajien ei auttanut muu kuin tarttua itse lapion varteen tai jakaa työtekejöille edes jonkinlaiset lumenluontiin sopivat välineet.
Meidän sivukatu vaipui muutamaksi päiväksi talviuneen. Kuin yhteisestä sopimuksesta jätimme kaikki autot parkkiin emmekä edes yrittäneet putsata katua lumesta ... sen verran sentään lapioimme lumet, että saimme portin auki.

Kastavissa saattaa talven aikana sataa lunta parikin kertaa. Viime talvena lunta satoi vain kerran, mutta oli sitäkin kylmempää pidemmän ajan tammi-helmikuussa. Lämpotila pysytteli pitkään nollan molemmin puolin ja siihen kun vielä lisää kylmän ja kalsean bura-tuulen, tuntuu kylmemmältä kuin Suomessa kahdenkymmenen asteen pakkasissa.

Toivottavasti saamme nyt kuitenkin nauttia vielä edes kerran valkoisista lumisista maisemista ja kuvitella olevamme jossain "alppimaassa" :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti